Sarjataulukko


O

V

T

H

TM

PM

P

Lennex

6 5 1 0

25

-

10

11

JPS/2

6 4 1 1 40 - 21 9
UIFK

6

4 1 1 36 - 18 9
HIFK/2 7 3 1 3 27

-

17

7

Veiterä/2

6

3 0 3 25 - 29 6
Vesta

7

2 0 5 22 - 35 4
Kampparit/21

6

1 0 5 18 - 41 2
Kampparit/SS

6

1 0 5 10 - 32 2
 
 

Uusimmat blogikirjoitukset

   

Lisää otteluita?

Joitakin ajatuksia siitä, kuinka ottelumäärää voitaisiin lisätä.

Onneksi on Suomi-sarja

Hyvää alkanutta vuotta kaikille. On hyvä aika jo päätoimittajankin kirjoittaa blogiin. Tässä kirjoituksessa pohdin Suomi-sarjan tarpeellisuutta kertomalla omasta peliurastani.

Onko bandy bandya vai jääpalloa?

Voi herran jestas tätä nettitoimitusta repivää nimiriitaa. Nyt Bandyn Suomi-sarja onkin muuttunut jääpallon Suomi-sarjaksi. Miten tämä nyt menee, onko bandy bandya vai jääpalloa?

.

Onko bandy bandya vai jääpalloa?

ma 27. joulukuuta 2010 14.31.00

Voi herran jestas tätä nettitoimitusta repivää nimiriitaa. Nyt Bandyn Suomi-sarja onkin muuttunut jääpallon Suomi-sarjaksi. Miten tämä nyt menee, onko bandy bandya vai jääpalloa?

Liiton mukaan korkein taso on bandya, pelataanhan Bandyliigaa. Naisista ja nuorista en liiton sivuilta löytänyt pelaavatko he bandya vai jääpalloa. Liiton nimi suomeksi on Suomen Jääpalloliitto, mutta netissä kansainvälisen mallin mukaan finbandy.fi. Ruotsissa ja Suomessa ruotsiksi laji on bandy. Kansainvälisesti laji on bandy kuten myös Venäjällä.

Virolaiset sen sijaan pelaavat, sen mitä pelaavat, Jääpall -nimistä peliä.

Minä pelaan bandya! Äänestä, mikä laji sinulla on kysymyksessä.

Jussi V.

 

Share |

Kommentointi

Otsikko:
Nimimerkki:
Kommentti:
 

Jääpalloa

ti 28. joulukuuta 2010 11.01.36

Minä yritän pelata jääpalloa. Venäjällä jääpallo on jotain hockeyta. Jääpallo on parempi, koska se kertoo selvästi mitä pelataan. Bandy ei kerro mitään vaan sekoittaa pakkaa sählyyn tai bänditoimintaan. Jääpallo myös sopii paremmin hienoon Suomen kieleen. Bandy ei sovi kieleemme ollenkaan.

Jääpallo

ti 28. joulukuuta 2010 12.48.03

Venäjällä on jääpallolle ihan venäjänkielinenkin nimi: хоккей с мячом (hokkey pallolla). Sitä olen kuullut ainakin ennen käytettävän, bandya lienee melko tuore juttu siellä. Suomessakin bandya tunnutaan käytettävän lähinnä pääkaupunkiseudulla.

Bandya ja jääpalloa

ti 28. joulukuuta 2010 17.36.35

Nykyään kirjoitetussa suomen kielessä bandylle eli jääpallolle on kaksi nimeä, jääpallo ja bandy. Puhutussa suomen kielessä niitä on kolme: jääpallo, bandy englantilaisittain äännettynä ("bändi") sekä bandy suomalaisittain ja ruotsalaitittain äännettynä ("bandy"). Edellä mainittujen lisäksi hockey ja jäähockey ovat jääpallon historiallisia nimiä Suomessa.

Bandy ja hockey ovat niminä brittiläistä alkuperää, eli ne ovat lähtöisin bandyn kotimaasta Englannista. Ne ovat myös ensimmäiset nimet, joilla nykyyään yleisemmin jääpalloksi kutsuttu talven kuningaslaji tuli tunnetuksi Suomessa. Tästä historiasta kertovat muun muassa vanhat bandyseurojen nimet Suomen ensimmäisestä jääpallokaupingista: Wiipurin Bandy & Jalkapalloseura (perustettu 1912) ja Viborgs Hockeyklubb (perustettu 1905). Jääpallo taas nimenä on vanhaa, mutta hieman myöhäisempää suomalaista perua. Se esiintyi muun muassa Hämeenlinnan Jääpalloseuran (nykyinen Hämeenlinnan Pallokerho, perustettu 1929) nimessä.

Oikea vastaus otsikon kysymykseen "Onko bandy bandya vai jääpalloa?" on siis: molempia. Minulle harratukseni on tilanteesta ja keskustelukumppaneista riippuen jääpalloa, bandya ja välillä jopa talvijalkapalloa. Joku päivä ehkä myös hockeyta tai jäähockeyta. Tämä on rikkautta. Pysykäämme vauraina.

PS: Vielä pohjoismaiden ja Venäjän jääpallon nimistä: Ruotsissa ja Norjassa jääpallo on siis bandya, historiallisesti myös hockeyta ja ishockeyta. Venäjällä jääpallo on suomennettuna hockey pallolla tai venäläinen hockey, lainasana "bendi" on harvemmin käytetty. Virossa nimi "jääpall" on kai yhtä vanha kuin suomalainen vastine jääpallo, mutta en tiedä, onko rinnalla 1900-luvun alussa käytetty myös muita termejä Suomen tapaan. Ja kyllä bandya myös Helsingin ulkopuolella käytetään. Voisiko bandy olla harvinaisempaa Itä-Suomessa kuin Länsi-Suomessa?

Nimimerkit eivät näy

ti 28. joulukuuta 2010 17.46.42

Huomiona verkkomestarille: nimimerkit eivät näy kommenteissa.

Original Bandy

ti 28. joulukuuta 2010 19.58.02

Jääpallo on ehdottomasti tunnetumpi nimitys ja siksi parempi. Jos täällä kertoo pelaavansa bändiä, niin vastaukseksi saa helposti vastakysymyksen - missä Bändissä?

Kansainvälisesti kaksiosainen englanninkielinen nimitys voisi olla kuvaavampi ja mieleenpainuvampi, esim. Original Bandy viitaten lajin alkuperäisyyteen. Muita vaitoehtoja vois olla Nordic Bandy, Winter Bandy tai Classic Bandy. Erotuksena Indoor Bandylle, jota myös Plastig Bandyksi haukutaan.

Jääpallon Suomisarjan englanninkielinen nimi olisi näin ollen -The Finnish League of Original Bandy. Ei muuta kun T-paitoja painamaan

Jääpallo vai bandy

valter

ke 26. tammikuuta 2011 17.34.50

Jääpalloa pelataan jäällä , pelivälineenä jääpallomaila ja pallo on pyöreä.
Pidetään joistakin hyvistä perinteistä kiinni myös tässä asiassa ja pelataan JÄÄPALLOA.